Rijn Burger achter de voordeur

op deze pagina komt de blog

‘Dan bouwen we er een huis bij’
Rijnsburgerweg 123

Recent kregen we een schat aan informatie over Toerie, zoals de vrijstaande villa aan Rijnsburgerweg 123 heet. We lichten alvast een tipje van de sluier op.
Kort na de bevrijding kregen bewoners van de Rijnsburgerweg het verzoek onderdak te verlenen aan mensen die door de oorlog dakloos waren geworden. De eigenaar van nr 123 had de nodige bezwaren, maar zag een andere oplossing: hij bouwde een nieuw huis in zijn achtertuin (thans Anthony Duycklaan nr 12).

Dit item is nog in bewerking

Wereldkampioen Worstelen
Rijnsburgerweg 29

Met veel gevoel voor detail vertelt Douglas Grobbe, Rijnsburgerweg 29, het verhaal van zijn vader. Jaap Grobbe vertrekt tegen het einde van de oorlog naar Parijs. In de bevrijde Franse hoofdstad raakt hij bevriend met een Amerikaanse kolonel. Als 19 jarige lonkt het avontuur en hij besluit met de Amerikanen mee naar de VS te vliegen – zonder paspoort. Aangekomen op de militaire luchthaven bedenkt hij dat hij de douane hem waarschijnlijk de toegang zal weigeren. Tegen zijn maatjes zegt hij dat nog iets is vergeten in het vliegtuig en loopt terug. Daar houdt hij zich schuil totdat het donker is. Hij slaagt erin ongezien over de afrastering te klimmen en dan begint zijn Amerikaanse avontuur.

Dit item is nog in bewerking

Dat wordt een boete, jongeman
Rijnsburgerweg 35

In 1923 maakte de 18-jarige Henk Jesse, zoon van de architect, op de zolder van De Keet (nr. 35) als eerste Nederlander een radioverbinding met Amerika.  Hij kreeg daarvoor geen onderscheiding, maar een proces verbaal. De rechter verklaarde hem schuldig aan overtreding van de Telegraaf- en Telefoonwet. De radio is recent gevonden en gerestaureerd door radio-amateurs. Het werd nog een slepend proces, want de Jesse’s legden zich niet zomaar neer bij de boete.

Dit item is nog in bewerking

Wat zit er in de pen?

nr. 5:  Vuurpijlen op voorbijgangers

nr 7:  Ik trek geen Duitse kiezen

nr 28: Piraat op zolder

nr 52: Papegaaien-verzamelaar

nr 54: Tussen waanzin en wetenschap

nr 75:   De Weg – met een hoofdletter

nr 86:  U krijgt geen kinderen de komende 3 jaar graag

nr 106: Vechten voor de mooiste straat van Leiden

nr 151: Wolkers, schrik van de buurt

Terweepark 2: Sociëteit in oorlogstijd

Wassenaarseweg 2:  De Leidse Matahari

Wassenaarseweg 6: Voor mij geen haring, alstublieft

Etc.