H.J. Jesse

Tussen 1893 en 1929 ontwierp en bouwde H.J. Jesse talrijke huizen aan de Rijnsburgerweg. Door zijn actieve pleidooi de huizen verder van de straat (die naar hij voorzag zou verbreden) te bouwen, heeft de weg haar ruime karakter gekregen. Zelfde woonde hij op nr 35, in De Keet, waar hij ook kantoor hield.

De volgende panden zijn van zijn hand: 3, 5, etc. 6, 14 – 62 etc.

Item in bewerking

M.C. van Straten

M.C. van Straten bouwden de panden Posthof, Sonnevanck en Vesta op nrs 31 c, d en e. De architect heeft daar zelf ook in het begin gewoond. Ook de Wassenaarseweg 2,4 en 6 zijn van zijn hand.

Item in bewerking

Leo en Jan van der Laan, vader en zoon

Leo van der Laan ontwierp samen met zijn zoon Jan (foto) honderden gebouwen, vooral in Leiden en omgeving. Zij woonden zelf op respectievelijk Rijnsburgerweg nr 20 en 160. Kroon op het werk is in 1936 het voormalige V&D-gebouw aan de Breestraat.
Ze stonden bekend als katholieke traditionalistische architecten. Opvallend aan hun panden aan de Rijnsburgerweg is iets heel eigens toont binnen de gangbare stijl van hun tijdgenoten….

Van hun hand zijn o.a. nrs 80 en 159 – 169 (voormalig kantoor Leidse Onderwijs Instellingen – LOI).

Item in bewerking

Pierre Cuypers jr

Pierre Cuypers jr, kleinzoon van de architect van het Rijksmuseum, heeft in Leiden drie gebouwen ontworpen, waaronder nr. 17 op de Rijnsburgerweg.

Item in bewerking

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen