Rijn Burger achter de voordeur

sneak preview

‘Dan bouwen we er een huis bij’
Rijnsburgerweg 123

Kort na de bevrijding krijgt de eigenaar van de vrijstaande villa Toerie op Rijnsburgerweg 123 het verzoek om onderdak te verlenen aan mensen die door de oorlog dakloos waren geworden. De eigenaar heeft de nodige bezwaren, maar ziet een andere oplossing: hij laat voor de slachtoffers van de woningnood een nieuw huis bouwen… in zijn achtertuin (thans Anthony Duycklaan nr 12).

Wereldkampioen Worstelen
Rijnsburgerweg 29

Met veel gevoel voor detail vertelt Douglas Grobbe, Rijnsburgerweg 29, het verhaal van zijn vader. Jaap Grobbe vertrekt tegen het einde van de oorlog naar Parijs. In de bevrijde Franse hoofdstad raakt hij bevriend met een Amerikaanse kolonel. Als 19 jarige lonkt het avontuur en na even een kort bezoek aan zijn ouderlijk huis (nr 105), besluit hij via Parijs met de Amerikanen mee naar de VS te vliegen – zonder paspoort. Aangekomen op de militaire luchthaven bedenkt hij dat de douane hem waarschijnlijk de toegang zal weigeren. Tegen zijn maatjes beweert hij iets in het vliegtuig heeft laten liggen en loopt terug. Daar houdt hij zich schuil totdat het donker is. Hij slaagt erin ongezien over de afrastering te klimmen en dan begint zijn Amerikaanse avontuur. Hij wordt een gevierd worstelaar en daarin wereldkampioen. Terug in Nederland  treffen Jan Wolkers en  Jaap Grobbe, beide vechtersbazen in  hun jeugd, geregeld herinneringen op.

Dat wordt een boete, jongeman
Rijnsburgerweg 35

In 1923 maakt de 18-jarige Henk Jesse, zoon van de architect, op de zolder van De Keet (foto) als eerste Nederlander een radioverbinding met Amerika.  Hij krijgt daarvoor geen onderscheiding, maar een proces verbaal. Dat wordt een slepend proces, want de Jesse’s op nr. 35 leggen zich niet neer bij de boete. Toch verklaart de rechter de dader schuldig aan overtreding van de Telegraaf- en Telefoonwet. De zender is later geschonken aan het voormalige PTT Museum. De restauratie van de ontvanger is kleurrijk beschreven door Geert Paulides.